dr.ahalan

dr.ahalan

Árvíz, ősz, árok széle

2024. szeptember 17. - dr.ahalan

 

Jön a Duna, akkora víztömeg zúdul Magyarországra, mint 2013-ban. Ha nem nagyobb… Akkor tragikus volt a helyzet, Baján volt olyan ház, aminek a padlását mosta az áradat.

Azóta rengeteg pénz elment árvízvédelemre, kíváncsi leszek az eredményekre. Most azt látom, hogy még mindig homokzsákokkal molyolnak, és alig pár helyen vannak modern, beemelhető mobilgátak.

Minden árvízről édesapu jut az eszembe, a vízállás jelentés neki olyan volt, mint a szentmise, hallgatta, jegyzetelte. Hajóvonták találkozása tilos. :)

Amíg élt, mindig mentek az öccsével menteni a Gemencbe a vadakat, sokszor az életüket is kockáztatták egy-egy őzért, vagy vadmalacokért. Szép emlék. :)

Aztán… Az infláció kezdetekor begyűjtöttem a bolti blokkokat, és hónapról hónapra megnéztem, hogy mi mennyivel drágult. Csak úgy… Érdekelt.

Most újra kezdtem, mert az hiszem sokkal nagyobb megint az árak emelkedése, mint a bevallott élelmiszerinfláció. Meglátjuk… :O

Megkerült az egyik régi törzsvevőm, vett egy láncot, váltottunk pár szót. Igencsak megörültem neki, nem a pénz miatt… Kedvelem ezt a nőt. Szomorú dolgokat írt, pedig ő is dolgozik, a párja is, gyerekük sincs, hitelük sincs, mégis nehezen élnek.

Hír még, hogy több hónap után visszatért Somos Andris a Fórumba. Nagyon örülök neki, annak idején én is aláírtam a petíciót, ahogy még sok ezren. :)

Rendes egy pasas, rengeteg szegény embernek segít ingyen, jogi tanácsokat ad, pedig nincs egyszerű dolga. Nagyon magas az elbutulási ráta, és persze a buta embert a legkönnyebb becsapni, kisemmizni.

Egyébként a legnagyobb hitelkárosult, akiről eddig hallottam, szintén a Fórumban mesélte el, ami vele történik. Devizakárosult, valamikor húsz éve vett fel hitelt… Ha jól emlékszem, 2,5 milliót. Aztán ahogy ez tömegekkel megtörtént… a törlesztőrészlet meghaladta a teljes bevételüket.

Jött a rossz, hazug szlogen. Senkit nem hagyunk az árok szélén. Sunyi kampányfogás volt, de ő elhitte, nem fizetett másfél évig.

A házát már régen elvitték, és 2045-ig kell fizetnie a törlesztőrészletet, addig tolta ki a bank a futamidőt, hogy a nyugdíjából le tudják fogni. A dolog pikantériája, hogy öreg is, beteg is, nemigen éri meg már azt a kort.

Borzasztó dolgok ezek, ezért örülök, hogy soha, de soha nem vettem fel hitelt, illetve egyszer vettünk a férjemmel egy TV-t részletre, harminc éve. :)))

Ja! És egyszer vásároltam hitelkártyával. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dr-ahalan.blog.hu/api/trackback/id/tr7618493830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.ahalan 2024.09.19. 00:24:24

Psszt! A Gábor kivételesen itt alszik, holnap korán kelünk, menni szeretnénk… Vacsorázni jött, nem volt értelme hazamennie. :)
Édes-csípős csirkealkatrészeket sütöttem, azt mindenki szereti. Magamnak szárnyacskákat, neki combot. Rizibizivel. :)
Árvíz. Védekezés. Sose értettem az árterületen építkezőket.
Nagy divat volt, talán még most is az. Felépítették a parton, árterületen a hatalmas házakat, persze engedélyek nélkül. Aztán fennmaradási engedélyt kértek. Meg is kapták…
És most sírnak, jön az árvíz! Nem kapnak segítséget!
Miért kapnának? Az árterület arra van kitalálva. Mit gondoltak? Kikerüli őket a Duna?
Egyébként van Baján ismerősöm, imádja a Dunát, ártérre építkezett. Búcsúvacsorát sütött, és költözik ki zokszó nélkül. Tudja, felmérte, ez ezzel jár. Karácsonyra talán megint a házban lakhat.
Nekem is volt ártéren egy csepp nyaralóm Bajánál két évig. Cölöpökre épült, a cölöpök közt volt a konyha, meg a tárolók. Hamar fel lehetett hordani mindent az emeletre. És kész…
Az első árvíz elvitte a budit, úszott le a Dunán. Állítólag vicces látvány volt. :)
Senki nem mondta, hogy ki kell fához kötni…
Gyorsan eladtam. A bajai pereputty szeretett kijárni bulizni, de takarítani nem szeretett senki. És sose volt felelőse semminek :)
Akkor nagyon sokat dolgoztam, sose élveztem a nyaralót. Egy percig se.
Élősködő, tudatlan, műveletlen, bugris bagázs, édesaput már haldoklásában kifosztották.
Rettenetesen szégyellem a családomat… Hát ez jut eszembe az árvízről.

dr.ahalan 2024.09.23. 23:26:27

Rengeteg minden történt a hétvégén, néztük az árvizet innen is, onnan is, és kíváncsian várjuk a választ… Hol vannak a mobilgátak? Miért kellett megint önkénteseknek, katonáknak zsákolni? Hova tűnt az a rettenet sok pénz, amit Brüsszel küldött árvízvédelemre 2013 óta, he? :)))
Persze költői kérdés volt…
Aztán persze idén nincs választás, jönnek az újabb hatalmas megszorítások, rengeteg visszavont pályázat, felújítás, és érdemes nézni a bevásárlásnál a blokkokat, összehasonlítani hónapról hónapra. A rezsiszámlákat pláne… :(
Volt még nálunk kegyetlen áramszünet az egész háztömbben, csütörtökön este fél nyolckor. Keresgéltem zseblámpát, elemet, gyertyát… Bejelentettem mobilon, tudnak róla. :O
Perceken belül kiviláglott, előre megtervezett, aljas sunyiság volt, értesítés nélkül. Zörgött a légkalapács, villogott a vészvillogó, egyszerűbb így, mint értesíteni a lakosságot… Hogy az esetleg felkészüljön, ne indítson mosógépet, vegyen előre elemet, gyertyát, töltse fel a telefonokat… Ugyan már!
Én jól elvoltam a laptopommal, rendet tettem benne. A szobámban egyébként is világos van a kültéri lámpák okán, csak zuhanyozni, és fajanszot használni volt kellemetlen a napelemes kőbagollyal, amit a sógornőmtől kaptam tavaly karácsonyra. Rémisztően világít a szeme!
Mármint a bagolynak, és nem a sógornőmnek… :)
Már aludni készültem, amikor 22:30-kor visszajött az áram. Három óra. Vastagon pofátlanság, és ugyanez történt meg Horrorkával néhány hete… Lóláb. Kilóg.
Aztán még persze reseteltem a TV-t, a routert, elmolyoltam éjfélig… Nincs olyan nap, hogy ne botolnék bele ennek a sunyi, hazug, tolvaj rendszernek az aljasságaiba. Közvetve, vagy közvetlenül…
Ági már le se jön a hegyről, csak ritkán. Dolgozik, betegeket fogad a villában, neten rendel… Sz. Péter barátunk szintén. Élünk a magunk buborékaiban, és csak egymással érintkezünk… Jó ez így. :)
süti beállítások módosítása