dr.ahalan

dr.ahalan

Kis adventi nosztalgia

2022. december 20. - dr.ahalan

 

Szerintem a Gábor jól mutatna ebben a szerelésben… Megkérdezni persze nem merem. :)))

Mondjuk baromi szúrós lehet, ahogy elnézem. Már a ruha! Nem a Gábor… :)))

Nagyjából minden undok munkán túlvagyok, és még van két teljes napom, péntekre már csak a bevásárlás, az előre elkészíthető party-kaják (saláták, kókuszgolyó) összekutyulása, és a fenyődíszítés-lakásdekor maradhat.

Gábormamával minden leegyeztettünk, közben szóba került, jót nevettünk… Kapcsolatunk elején a Gábor valamiért nem tudott akkor jönni segíteni, amikorra én beterveztem az ablakmosást. Ezen persze kiakadtam, és az akkor még töpörtyű Horrorkával nekiláttunk. :)))

Becipeltük a dög nagy létrát, felmásztam, kezdtem leszedni a függönyt, aztán… Hát! Horrorkára először rázuhant a függöny, aztán a karnis, végül a jó édesanyja! :)))

Jó kis adventi program volt Gábornak megjavítani! :)))

Azóta minden évben emlegetve van persze! :)))

Gábor ma hősiesen felkelt hajnalban, elment csarnoknyitásra, és megvette a családnak a halat, bár az idén nálunk nem lesz hagyományos bajai halászlé szenteste, hozott ide is. Lefagyasztottuk, majd két ünnep között megfőzöm. :)))

Apropó! Baja! Gyönyörű lett a város advent idejére, nem győzöm nézegetni. Olvasom a készülődésről a híreket az ismerősöknél, és olyan jó visszagondolni a gyerekkori karácsonyokra. :)))

Elsőtől ötödikig Pesten laktunk, de édesapu már az utolsó tanítási napon értem jött, és vitt a vonathoz. Nagyon hideg volt mindig, rettegtem amikor felültetett a vonatra, és elment nekem finomságért, magának újságért. :O

Persze rábízott mindig valami asszonyságra, és sose késte le a vonatot, de a gyerek ilyen… Aztán otthon Szenteste főzte a halat az udvaron, rengetegen voltunk…  Az ajándékok, az izgalom, a másnapi sürgetés, menjünk már! És mentünk. Korcsolyázni, szánkózni. Micsoda hangulatos idők voltak, csodálatos volt gyereknek lenni az én édesapámnál! :)))

Egyszer, felnőttként megkérdeztem, hogy miért tett fel mindig előre a vonatra. Nehezen értette meg a kérdést, aztán megválaszolta…

Cipelhettem volna a bőröndödet. Anyád két szekrényre való ruhát csomagolt mindig, hogy ne gondoljuk róla, nem öltöztet szépen… A bőröndöt persze ki se pakoltuk soha. :)))

Aztán biztosan elcsatangoltál volna mellőlem, azt sose szoktad kihagyni. Egy pillanatig nem figyeltelek, már eltűntél megbámulni valami érdekeset! Vagy megismerkedni hordárral, alkoholistával, minden gyanús, lézengő alakkal. Téged állandóan keresni kellett! :)))

És nyüszögtél volna, kértél volna kifestőt, babát, ceruzát, újságot, édességet halommal, cukros üdítőt, ragadtál volna az út végére, széthánytad volna a fülkében a ceruzát, radírt, mászhattam volna az ülés alá, Baján leszállt volna a vonatról két kéményseprő… Így vettem mindig egy képes, színes mesekönyvet,  valami nem szétszórható játékot, egy csomag cukrot, a vonaton kaptál üdítőt is, rántott húsos zsemlyét, és az út alatt NÉHA csend is volt. :)))

Hát igen. Kis adventi nosztalgia… :)))

A bejegyzés trackback címe:

https://dr-ahalan.blog.hu/api/trackback/id/tr3318007204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.ahalan 2022.12.21. 23:15:50

Ez megint húzós nap volt, reggel sikerült hányingerrel indítanom, belehallgattam a kormányinfóba... Harminc-negyven mondatot kibírtam! Mekkora siker! Kimaradtunk a háborúból... Egész Európa kimaradt bammeg... És még sorolta a nem létező sikereket rogyásig. A valóság? Elsorolni is nehéz lenne, Európa második legalacsonyabb munkabérei mellett a legnagyobb infláció, legmagasabb Áfa, messze a legnagyobb nyomor, Szlovákia már 8 éve elhagyott minket, mára Románia is gúnyosan hátrainteget felénk, a lengyelek meg azt is letagadják, hogy valaha ismertek... Horvátországban, Olaszországban meg szégyen megszólalni magyarul. :O

Mindegy, tettem a dolgomat, ütemterv szerint. Már most látom a hiányosságokat... A fényképezőgép-hordozó nem lesz megtisztítva. A falon a festményeknek, képeknek a keretei csak részben lesznek készen... A hatalmas macis festményt el se érem, leszedni kész macera, nem terhelem vele a Gábort, ezer a dolga úgyis... :O

A bejárati ajtót és a rácsot kívül lemostam, amikor kitettem a manót ... Bent nem. Mindegy... Karácsony jön két perc múlva! :)))

Ez az év leghosszabb éjszakája. Holnaptól lehet majd nekem lesni a Napot itt velem szemben, ahogy lebukik... Mindig egy picurkát későbben. :)))

Minden ajándék becsomagolva... Holnap a Gábor befaragja a fát. Negyed évszázada mindig élmény, mindig meghitt... :)))

Iridj Varnew 2022.12.22. 06:34:49

első!
én/mi is kész vagyunk az apróságokkal. még egy 24.-i délelőtt, nagy forgalom, és este megérkezik a Jézuska:):):):):)
10 percenként csereg a telefon, hányat kell még aludni? biztosan átadtam a leveleket Jézuskának? elolvasta? mit mondott? mikor megyünk??? :):):):):):):):):)
vettem egy új kártyát a gépembe, akksik feltöltve, menetre kész vagyunk:):):)
holnap már csak díszítés, csinosítgatás, a fa már két napja áll........várakozás.

dr.ahalan 2022.12.22. 22:22:42

@Iridj Varnew: Izgalmasnak hangzik! A gyermeki énem cefetül kíváncsi a fátok alá kerülő játékokra minden évben. :)))

dr.ahalan 2022.12.22. 22:51:48

Nem állítom hogy üde vagyok és kipihent! Ólmos fáradtság... Szerintem ez így jó. Sok embert, köztük nőket is ismertem, akik nem csináltak nagy faksznit a karácsonyból, esetenként fát se állítottak, mert nem volt kinek, egy egyszerű, kicsit ünnepibb vacsora, oszt jónapot... Nem vagyunk egyformák, én szeretem a fát feldíszíteni, szeretem az adventi készülődést, egyszer-kétszer egy évben pedig igenis fontos aprólékosan áttakarítani a lakást. Szeretem az ajándékok izgalmát is, adni is jó, kapni is jó... :)))

Szeretek este, karácsony után esténként a fénylő fa mellett olvasni, filmet nézni. Béke. Nyugalom. Illatok. :)))

A faállítás viccesen alakult, jött a Gábor, nyitottam az ajtót, meghoztad a jatagánt?

És vártam a választ... Kukri! Kukri! Ennyit nem tudsz megtanulni?

Nem jött a válasz. A Gábor se jött... Állt az ajtóban... Otthon felejtettem bammeg! :O Mert te meg anyám küldözgettek mindenfélét ide, meg oda, tárolódobozok, Polyócserép, szárított zeller, karácsonyi könyvek, hát mi vagyok én? Futárszolgálat? Elfelejtettem... Próbáljuk meg nélküle...

Megpróbáltuk. A fa fél méter magasságban kezdődött, a súlypontja okán dülöngélt a talpban, mint egy részeg bárisnya... Merthogy kövér is a lelkem! :)))

És mekkorát nőtt két nap alatt! Kicsi fát akartam, szerényet! Kicsinek, és szerénynek is tűnt, detélleg! :O

Gábor visszagurult Zuglóba, hozott kukrit, fűrészt... Fűrészelt... Talpalt. Majdnem egyenes lett... Megoldottuk! Szép! :)))

Holnap hajnalban kelés. Piac, aztán szuper-Interspar, extra árukészlettel... Hosszú bevásárlólista a party-ra...Svéd gombasaláta, rengeteg franciasaláta, rengeteg zöldség... A rendelt haltál elég lesz, és hoztunk is Horvátországból mindenféle konzervet. Olajbogyó is van elég. Sajtok kellenek még. Sokféle sajt! :)))

Szóval hajnalban kelünk. Úgyhogy el is menek aludni. Pápuszi! :)))

dr.ahalan 2022.12.23. 23:45:36

Utolsó nekifutás, délelőtt mindent megvettünk, mondjuk az azelőtt elegáns Nagycsarnok most másodosztályú árút kínál, olcsón... Az emberek a csirke olcsó részeit kapkodták, meg a leárazott, filléres gyümölcsöket.

Igazából pulykamellfilé kellett, meg a tálra 12 gyümölcs. Az ananászt enni kell hamar, és a gyümölcsök egy részét inkább az Interspar-ban vettem meg...

Közben a téren tegnap óta a közvilágítás egy része eltűnt! Karácsonyra! Köszönjük Orbán! :O

Vidéken, a kis falvakban lassan megszokott, zseblámpával közlekednek az emberek. Nemsokára tömegek fognak petróleumlámpával világítani bent is, visszatértek az 1930-as évek...

Ma a kasszánál a Gábor fizetett, és igazán becsületes összeget keres, meg valóban gáláns egy ember, de még neki is felszaladt a szemöldöke, nem csodálom... Háromezer forint tíz kaszinótojás, 2.200.- forint egy kis darabka jobb sajt, majd vékonyan szelem... Borzasztó!

És Orbán egyre vadabb dolgokat hazudik... Hogy siker, teljesítmény, meg a migráncsveszély. Sőt! Háborús vészhelyzet! Háborús infláció! Persze... Sokkal nagyobb, mint az ukránoknál. Érdekes... :)

Nyár óta szívatja a népet, jön már napok múlva a "prüsszeli" pénz... #mindentISlegyőzünk... Nem jön, még jó ideig... És ha jönne, akkor se kapna belőle egyetlen fityinget se az átlag magyar, se az egyre szélesedő nyomorgó, éhező, fagyoskodó réteg.

Akkor jön, ha majd az én cégecském is pályázhat, az én lakóházam is pályázhat... Ha mindenki sikerrel pályázhat, és kaphat segítséget a német halászok megtermelt adófityingjéből. Hatvanpusztára, az elcseszett, giga atlétikai stadionra nem adnak több pénzt... Mit nem lehet ezen érteni bakker? :)))

Addig meg? Hát ez van. Nincs cukor... Mert olcsó lenne, ha lenne... Propaganda, népámítás. Ezerszeres Áfa-bevételt préselnek ki a lakosságból, mert KELL HATVANPUSZTA, és KELLENEK a stadionok... És őrült tömegek éltetik.

Még rágják majd karácsony este a csirkecsontot hal helyett, és nem lesz töltött káposzta se... Jóvanazúgy... Minek az a karácsony? Van szotyi. Egyetek...

Górt az egyház használt ruhát is, látod... Tiszta, illatos, csak be kell ülni érte a templomba. És górják! Van rajta mikiegér... Mi az hogy nem divatos? Mingyááá taknyán tenyerellek! Hát mit akarsz? Mit vegyek? Butikból kéne, mi? Meg plázábúl? Haggyá má! Mi vagy te, grófkisasszony? Arra nincs pénz! Az iskolába se tudok beküldeni!

Elmúltál már 16... Mehetnél dolgozni! Besegíthetnél.

Iszonyú, ami Magyarországon történik...

Mindenesetre holnap karácsonyi party, a Gábor reggel érkezik, átvisz... A vendégek jönnek délre, vastagon bemagoltam, hogy ki kicsoda... Sok-sok éve nem találkoztunk! Hogyaszongya... A Péter fia Attila, a felesége Eszter... A Máté a reptérről azonnal a party-ra jön.

Utoljára egy szüreten láttam, pöttöm legény volt...

Karácsony jön mindenkinek, akinek a karácsony megadatik. Mindenkinek érdemei szerint, ugye... :)))

Hallja Meniäninnen 2022.12.24. 06:21:05

első!
békés, boldog , szeretet teljes ünnepet neked, és szeretteidnek!!!
( este nyilas mihály is pakkot bont!!!)

dr.ahalan 2022.12.25. 01:57:35

@Hallja Meniäninnen: Szép ünnepet, sok nevetést! Mi volt a pakkokban? :)))

Hallja Meniäninnen 2022.12.25. 05:58:29

első!:)
ha a lényegre vagy kíváncsi, mert a zokni, papucs, nyakkendő kombó már nem érdekel, akkor elárulom, volt egy whitesnake dupla blues album, egy chris rea best of dupla album és két jegy a tavaszi roger waters koncertre.
és holnap megyünk a gyerekekhez, megpakolva:):):):):):)

dr.ahalan 2022.12.25. 23:17:36

@Hallja Meniäninnen: Ezt jó volt olvasni! :)))
Chris Rea tud még neked újat mutatni? :)))
Waters meg jön Budapestre, tééényleg, olvastam róla. Kicsit irigyellek, én már nem bírom a tömegrendezvényeket... :(

dr.ahalan 2022.12.25. 23:57:22

Két nap már eltelt a karácsonyból, rengeteg volt az élmény, rengeteg a kaja, sok-sok ajándék jött és ment, tényleg az ötlet volt a lényeg, a saját munka, a humor, a praktikum. Na jó... Kicsivel több pénz csorgott el illatokra, mint ahogy az illendő lenne, de összességében nagyon kedves ünnep volt.

Hatalmas siker volt a party, a Covid miatt két évig nem tartotta meg Gábormama, most a több mint negyven egyenesági leszármazottból 30 eljött. :))) Kb... Nem lehetett őket megszámolni, kutya is volt, játszottam vele, közben is jöttek, Brüsszelből érkező unoka párja nem unoka, nem tévesztendő össze, hasonlít, de nem tud magyarul...

Nyüzsögtek, mászkáltak a szobákban, körbe-körbe... Ettek, beszélgettek, öleltek, volt aki sírt is kicsit... Sokan meg nevettek. Az unokatestvérek összeütötték az öklüket, szevasz... Egy brancs, egy cégcsoport, naponta találkoznak úgyis. :)))

Szép volt a szenteste Gábormamánál, aztán már nem volt szép, mert teleettem magam vacsorakor grillezett hallal, salátákkal... És akkor a sógornőm behozta a gluténmentes krémest! :O

Ma Horrorka jött, pulykát kapott ebédre, jött a Jézuska, kellemes délután volt, tényleg ritkán vagyunk hárman együtt, a Gábor szórta a poénokat, sírtam a nevetéstől, Horrorkának is csorgott a könnye... Jó volt! :)))

Az ajándékokról még esik szó naplóban, de sietek leszögezni, a legviccesebb, legkedvesebb tréfa a lánykámtól érkezett bónuszként... Kopott segélycsomag hangsúlyozottan lebomló nylon szatyorban, benne egy kiló kristálycukor, egy liter árstopos tej, és egy guriga eredeti, hamisítatlan kitorolheted.hu... Kaptunk belőle mi is kettőt, Gábormamáék is egyet. :)))

Hatalmas relikvia, hatalmas! :O

Van hozzá ajándékcetli is, szeretett vezetőnk karácsonyi fotójával. Hehe... :)))

Kis értelmiségi divat-fricska, amolyan libernyák hehehe... :)))

Holnap még átruccanunk Gábormamához egy tradicionális töltött káposztára, aztán vége lesz az ünnepnek... Alig várom újra a gyöngyöket, a bélyegeket... :)))

Jó volt az idő, a téren újra van világítás tegnap óta, most jó élni... :))) Pihenés jön, lazulás, nem sok... Pár nap. Remélem minden percét ki tudjuk élvezni! :)))

dr.ahalan 2022.12.29. 21:53:58

Ez van. Már hétfőn éreztem hogy baj van, azt hittem túlhajtottam magam, vagy túlterheltem a gyomromat.

De nem. Benyaltuk a vírust, iszonyú napokon vagyunk túl, majd megírom... Ne hidd el, hogy vírusmentes volt a karácsony, ahogy a ferdeszájú hazug bagoly huhogta az undorító, ájtatos képével. Rengeteg a beteg, kétpercenként sivít a mentő a hídon. :O

Szenvedünk... Ki kicsit, ki nagyon. Én mondjuk rettenetesen, de talán megmaradok most már... :)))

Figyelj rá! A Neocitrán, a Coldrex hiánycikk! Január végére ígérik a Budapesti patikákba...

Februárra a vidékiekbe.

Angyaldoki csodaitalát már árulja a DM is... BANLANGEN! Jobb! Detélleg!

Ha lesz lehetőségem, akkor írok naplót. Most annak is örülök, hogy kapok levegőt. Hellyel-közzel... :O

Ha megúszom... Ha nem, akkor pápuszi! :)

dr.ahalan 2023.01.01. 23:33:47

És akkor BOLDOG ÚJESZTENDŐT! :)))

Holnap elvileg már lesz napló. A Gábor tesztje már negatív, megy dolgozni... Gábormama átküldte a korhelylevest, a lencsefőzeléket, a sült malacot, a Gábor ment érte, csinos piknikkosárral érkezett... :O

Az erkélyen vette át, és bár Gáborpapa is, Gábormama is megélték a betegséget most megint... Viselhető tünetekkel, viszonylag könnyen. De jobb nem keveredni. :)))

Azért mocskos a helyzet, azért gusztustalan és visszataszító az egész, mert elhallgatják... A statisztikákat, a valós adatokat. Ha nincs eszed, pénzed, rálátásod, tudásod, akkor simán bele is halhatsz... Ötvenezer emberrel meg is történt. :O

Fogalmad sincs, mennyi ötvenezer ember... Ezerig se tudsz elszámolni. Iszonyatos pusztítás, és megint a nyakunkon a baj. Hallgatnak róla. Most nem ez a fontos.

Most Putyin a fontos, a lakosság kifosztása a fontos, az árak emelése a fontos, az Áfa-bevétel a fontos, Hatvanpuszta, Prüsszel nem küldi a pénzt, igaza is van...

Rettenetes év lesz ez... Életem legrettenetesebb éve. A végletekig lepusztított Magyarország éve... Ahol a sci-fibe illő hatalmas stadionok mellett suhanunk, be is vásárolunk, jobbra pedig hajléktalanok a bozótban, egyre többen...

Hallja Meniäninnen 2023.01.02. 06:04:54

első!:)
a szokásos év eleji közhelyeket nem akarom elpufogtatni, de békésebbet, boldogabbat és ami a lényeg, vidámabbat.
nekem csak kér kérésem lenne az Illetékeshez, mert nem vagyok mohó, hozzon '23 egy újabb, egészséges unokát! ( már csak két hónap) és hozzon , lehetőleg a Népstadionban, egy EL döntőt, a fradival.....

dr.ahalan 2023.01.02. 22:26:01

@Hallja Meniäninnen: Köszönöm! Viszont kívánom! :)
süti beállítások módosítása