dr.ahalan

dr.ahalan

Képes képtelenségek képzelete

2023. november 28. - dr.ahalan

 

Ezt a nyilvánvalóan hamis fotót az egyik szürreál csoportban találtam, ezzel a felirattal: Fotó: Firenze, 1504. Michelangelo és modellje… :)))

 

Viccnek gondoltam, amíg el nem olvastam a rengeteg hozzászólót, éljenezték, csodálkoztak, ritkán akadt olyan, aki megjegyezte, hogy akkor még nem volt fotózás, a másik főokos hozzáfűzte, hogy talán daggerotípia… (Hülye!) Röppent a rengeteg ostobaság, észre se vették, hogy néhányan azért halkan hozzátették, hogy a Mona Lisa nem Michelangelo, hanem Leonardo da Vinci műve, és az álfotón is ő látható… Ugye… :)))

 

Régóta borzadok a manipulált képeken, amilyen gyorsasággal szétspriccelnek a neten, főleg politikai kampányok idején. Legutóbb a migránspara kapcsán találkoztam velük hatalmas számban, verekedések, gyilkosságok, kosz, piszok Németországban, Franciaországban…  Persze aki egy kicsit is konyít hozzá, az tudja,  hogy a kép nem ott, és nem akkor készült, de az emberek nagyobb tömegei elhiszik, és terjesztik a silány dőreséget..

 

Vicces volt, a videókat úgy hamisították, hogy ne lehessen beazonosítani, hogy mondjuk bekeverték egy rajzfilmrészlettel. :)

 

Most, a mesterséges intelligenciával már sokkal profibb az ügy, pont ma olvastam egy cikket. A Hamasz-terror kapcsán mindkét oldal él ezzel a módszerrel, elrettentő képek járják be a világot, romok alá szorult csecsemőről, rettenetes sebesülésekről.

 

Elképzelni is rémisztő, hogy ezek a hazugságok milyen embertömegeket befolyásolnak, akik szimpátiájuk révén adják oda a szavazatukat, vagy a pénzüket… Nem jó ez így! :O

 

Más… Elolvastam az egyik régi-régi naplómat. 2000-ben írtam, jó kis időutazás volt! :)

 

Anyagilag nagyon sikeres év volt, talán soha máskor nem kerestünk annyi pénzt. A Gábor már stabilan a párom volt… Négyszer is utaztunk, Gáborral tavasszal Gran Canaria-n jártunk, nyáron vittük magunkkal Horrorkát az olasz tengerhez, néhány hét múlva pedig visszamentünk a félhúgommal, annak a lányával, meg az én lányommal ugyanoda.

 

Ősszel pedig anyámmal mentem arra a rettenetes útra, Ciprus-Izrael-Egyiptom… Persze az út gyönyörű volt, anyám volt elviselhetetlen. :)))

 

Az év érdekessége még, hogy Enrico azt kérte, szerezzek neki egy URAL 2000 motorkerékpárt. Ezt már teljesen elfelejtettem… És szereztem is! Teljesen le volt nyűgözve, amikor megkapta. :)

 

Még nem tudtam főzni! Étterembe jártunk, vagy rendeltünk. Főzni csak negyven évesen kezdtem el. :)))

 

Horrorkát viszont már tanítgattam a számítógép kezelésére, és netem is volt régen. Sokat chat-eltem, és játszottam. :)

 

Volt egy virtuális chat-lakás, rajzfilmfigurák jöttek-mentek benne, azok voltak a felhasználók. Minden figura fekete-fehér volt, csak én kaptam színeket. Azt nagyon élveztem! :)

 

2000 nagyon jó év volt! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dr-ahalan.blog.hu/api/trackback/id/tr218269479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.ahalan 2023.11.29. 23:05:53

Már csak egyetlen nap, és vége az átkozott novembernek. Nagy öröm! :)
Hideg van, de nem bánom, végre természetes tél van, havazások itt-ott, ez jó jel, azt hiszem. Talán Földanyánk kissé felerősödik végre. :)
Különös, de a világjárvány sokat javított az állapotán, a karantén-intézkedések okán csökkent a károsanyag-kibocsájtás, hetek alatt megmutatkoztak az eredmények, egészen elképesztőek voltak az adatok! :O
A delfinek nagy számban megjelentek a Földközi-tengerben, úszkáltak az Adrián, még Velence lagúnáiban is előfordultak.
Hír még, hogy elmentem tüdőszűrésre. A házidoki néni sok-sok éve zavarna, mindig ellébecoltam…:)))
Szép, modern rendelő, nulla beteg. :O
Lecsekkoltak, regisztráltak, 15 perc alatt végeztem… Kifelé rá is jöttem, hogy miért! A szűrés csak a nyolcadik és kilencedik kerület lakosainak ingyenes. Már ha él a TAJ-kártyájuk. Mindenki másnak 4.500.- Ft! Hajléktalan, vidéki, vendégmunkás, migráns? Esélyük sincs… Ez megint milyen undorító dolog, nem? :O
Megyek laborvizsgálatra is… Szerencsés vagyok, szereztem időpontot. Nagyon nehezen! A könyvtárban hallottam egy telefonbeszélgetést. Nem akartam hallani, de nem lehetett nem észrevenni…
Anya! Beteg vagyok! Nem, nem tudok hazamenni, lehetetlen, hogy szabit kapjak. Harmincezer a teljes laborvizsgálat… Anya! Ki tudom fizetni, nem azért mondtam. De muszáj megcsináltatni, mert a doki csak azzal tud kezdeni valamit. Valószínűleg csak vashiány, vitaminhiány, kis magas vérnyomás, ne aggódj! :O
Harmincezer…
Döbbenet! Hát mit tettek ezek a magyar egészségüggyel? Detélleg…

dr.ahalan 2023.11.30. 22:50:48

Túl vagyok a laborvizsgálaton is, fél nyolcra mentem, kivártam a vonalkódomat, percre pontosan 7:45-kor behívtak, kész… :) Az uniós pénzből felújított rendelőintézet pedig egyszerűen gyönyörű! :)
Ez szép lenne, ha nem görcsöltem volna két napig az időpontkéréssel… Mások is szenvednek vele, amíg vártam a laboros bejelentkezésnél a recepcióra egymás után jöttek a betegek időpontért.
Tessék telefonon hívni őket… De nem veszik fel! Akkor a neten, vagy okos telefonon!
Középkorú alkesz, öreg néni, jól öltözött öregúr… Nekik nincs olyan…
Aranyos történet, a laborból futott le egy sedre, bakancsos fiatal lány, leszedte a gézt a karjáról, a recepciós pultra dobta a hátizsákját, bújt a dzsekijébe, indult… És megtorpant. Kedvesen odalépett az öregúrhoz. Tessék jönni, üljünk le oda, van egy kis időm, segítek. Majd az én telómmal szerzünk időpontot, jó? :)
Szerintem nem csak én hatódtam meg…
Ballagtam hazafelé, vásároltam a Spar-ban, aztán nyolc lépésre voltam a kapunktól, amikor eleredt a hó hatalmas pelyhekben. :)
Mire átöltöztem itthoni játszóruhába, bekapcsoltam a számítógépet, behoztam a forró kávét fahéjjal, és a narancslevet, addigra puha takaró fedte a teret, hófehér volt minden, gyönyörű…
Szépen köszönt be az advent. Már csak egyet kell aludni! :))

dr.ahalan 2023.12.02. 00:09:09

És itt az advent! :)))
A karácsonyi kaktuszomat tavaly kaptam Gáborpapától, most tele van bimbókkal, és egy virág kibomlott, szemérmetlen, négyszintes, rózsaszín gyönyörűség, szerintem van vagy öt centi. :O
Gábor jött fáradtan, hozta az adventi koszorúmat, Gábormama munkája, négy különböző pasztellszín gyertya, gyönyörű! :)))
Bevásároltunk, elképesztő összeget hagytunk ott a pénztárnál, néztünk egymásra döbbenten… Egy heti kaja, semmi luxus, karajszeletek, darált hús, csirkecomb filé. Néhány olcsó Mikulás-ajándék, két üveg bor, zöldségek, paradicsom, paprika, felvágottak, margarin, pékáru…WC-papír, egy kevés csoki, gyümölcsé, ásványvíz, semmi különös. És sokkal több, mint egy havi minimál nyugdíj. Hogyan vegetálnak ma azok az öregek, akik egész életükben becsületesen éltek? Mi történik ebben az országban?
Mindegy. Az advent, az advent. Megyek aludni a Gábor mellé. Ő már szuszog… És morog! Gyere már Takács ! )
A D V E N T!

dr.ahalan 2023.12.04. 22:49:10

És az advent folytatódik! :) Listák keringenek, telefonos egyeztetések zajlanak, sógornőmmel értekezünk nagy vidáman a fiúk karácsonyi vágyairól,. Horrorkával kihangosítva trécselünk a nagytakarítás közben, Gábormamával is él a forródrót, természetesen én készíthetem a karácsonyi party-ra az összes hidegtálat, ajándékok után kutatok a neten, eléggé el vagyok késve. :)
Közben a galérián a polcrendszer a macikkal és a bélyegalbumokkal már letakarítva, hétvégén a Gáborral megtisztítottuk az egyik ablakot, már csak három van hátra. :)
Aztán ugye feltúrtam a galérián a gardróbszekrényt harminc évvel ezelőtti iratokért, azt is vissza kellett pakolni! Olyan dolgokat találtam, hogy csak bámultam! :)
Ezer darab céges, névre szóló, extra minőségű levélpapír, már a cég is megszűnt millió éve… Valami nyomdász tartozott nekünk, ezzel fizetett. Rengeteg névjegykártyával és levélpapírral. :)))
A noteszek és s füzetek is szépen felszaporodtak az idén, pedig csak egy régvolt bank jegyzettömbjét vettem meg az idén a bolhapiacon két fityingért… De a Gábor folyamatosan kapja a repi noteszeket, nekem is adta boldog-boldogtalan az állásbörzéken, növelve az egyébként is tetemes mennyiséget. :)))
És kaptam még Horrorkától egyszarvús-szivárványos jegyzetfüzetet, baromi vastag pincérblokkot baráttól, a régi szép idők emlékére… Papírnagyhatalom, detélleg! :)
Ma pihenésként megpedertem a sógornőm karácsonyi ékszereit, zöld köveket kért, először nem is tudtam a kéréssel mit kezdeni, aztán ötletbörzéztem a dobozokban, találtam jade-t is, még 2012-ben rendeltem a világ másik feléből pár füzért, akadt még aventurin rengeteg, zöld afrikai türkiz, egy kevéske malachit, meg valami fura, smaragzöld, láthatóan festett izé… Nem is tudom honnan. :O
Advent. Zűrzavaros, rohangászós, tervezős, hangulatos, készülős, titkolózós, illatos, zenélős három hét. Szeretem! :)
süti beállítások módosítása