dr.ahalan

dr.ahalan

Sós, őrült tehén nélkül élni minek?

2021. március 23. - dr.ahalan

 

 

Hoztam egy kis kóstolót, ott a rózsaszín Kojak-nyalóka is… Amikor kipakoltam a gyöngyös asztalkára a szatyornyi édességet, a Gábor nézte elképedten, ez annyira te vagy Takács Bálint… Borzasztó! :)))

 

Hát mondom… Nem szeretnék törzsvevő lenni, ki tudja milyen idők jönnek, húsvét is lesz, és három hónapra számoltam. :))))

 

Az Őrült Tehén meg tényleg elképesztően finom, abból kellett volna még! :)))

 

Igazából azért szeretem a retró édességeket, mert olyan gyerekkori emlékek kötnek hozzájuk, mint például a vodicai, vagy a szeremlei búcsúk.

 

Vodicára minden évben elkerekeztünk édesapuval, a csodaforráshoz. Búcsú idején a bajaiak tömegei  gyalog járták végig a zarándokutat, vonultak énekelve az úton, a betegeket felpántlikázott szekerekkel vitték, hatalmas felhajtás volt mindig. :)))

 

Édesapu sose mérte szűk marokkal ilyenkor a pénzt, bármit megvett az árusoktól nekem, már persze amit a józan ész még megengedett, de az igazi édességmennyiséget a barátok feleségei jelentették. :)))) Részint ugye házi sütemény formájában potyogott az áldás, másrészt a fiúgyerekeket buzdították, menj, vegyél a Klárikának valami cukrot, mutasd meg milyen gavallér gyerek vagy! :))))

 

A gyerekkoromat ehetetlen mézeskalács szívek, mérhetetlen mennyiségű cukorkahalmok, nyalókakötegek és törökméz-hegyek édesítették…

 

Édesapunak rengeteg munkatársa lakott Szeremlén, abban a fura hagyományokkal élő kis faluban, oda is hivatalosak voltunk búcsúra is, lakodalmakra is.

 

Kamaszkoromig rengeteg menyasszony előtt potyogtattam ott hófehér ruhácskában rózsaszirmot, és a búcsú napja is egészes fergeteges volt mindig. :)))

 

Szeremle nem kegyhely, így a búcsú is amolyan helyi szokás volt, de persze volt körhinta, céllövölde, bazársor, ahogy illik. A kacsaúsztatónál. :))))

 

A férfiember a kocsmakertben ücsörgött, az asszonyok a konyhában sürögtek, mentem a gyerekekkel bomlani. Édesapu Szeremlén mindig pénzt adott, szórhattam mint bolond pék a lisztet. Ha elfogyott, akkor visszamentem, adott újra, és újra… :))))

 

Persze célja volt… Ezzel hálálta meg a munkatársak egész évi munkáját, a sok meghívást disznóölésre, a kóstolókat, amivel egész télen etették jó szívvel.  Fizetett a kocsmában, én meg a gyerekeket kápráztattam el, felültünk mindenre, és persze kifosztottuk a cukorkaárusokat. :))))

 

Aztán Laci nagybátyám és édesapu célba lőttek. Mindketten nagyon jól kezelték a puskát, hamar bemérték merre húz… Akkor megfizettek egy bontatlan kerek doboznyi golyót, a céllövöldés nagy örömére, magunk közé tették…  Aztán lelőttek mindent, amit akartam. Meg amit a barátnőim kértek. Teljesen értelmetlen marhaságokat, kacsintós pénztárcát, Belmondo-tükröt, fröccsöntött bigyókat, műanyag bizsukat.  :)))

 

Kincseknek láttam őket akkor. :))))

 

Az asszonyok versengtek, hol üljünk ebédhez, már hónapokkal előtte rákiabáltak apura az emberek a hajógyárban, elvárunk búcsúra Karcsi bátyám! :))))

 

Szerették a szeremlei emberek édesaput, a roma brigádokat is mindig rá bízták, nem volt velük baja soha, mindent megoldott velük csendben.  Illetve egyszer mégis, de az már egy másik mese. :)))

 

Jó volt egy kicsit visszagondolni ezekre a dolgokra így járvány idején. :))))

 

És kedvem szottyant… Pénzérmém rengeteg van, fűzök hétvégén egy szeremlei lázsiást.:))))

 

Írás közben pedig kakast nyaltam… :)))

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dr-ahalan.blog.hu/api/trackback/id/tr6716475522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.ahalan 2021.03.23. 22:41:54

És nem hallgatnak tovább az egészségügyi dolgozók!
A 444-en is, a Hvg-n is, a Telex-en és a face-en is olvashatsz igaz beszámolókat a kórházi viszonyokról, az egészségügy mai helyzetéről. Rezidensek, ápolónők, kivezényelt orvostanhallgatók írásai.
A hozzászólásokat is érdemes! :)))

dr.ahalan 2021.03.25. 22:26:46

Szerencsére ez elég laza hétnek sikeredett, Gábor-nappal. Ma ünnepeltük, a kívánság thai kaja volt, úgyhogy thai kaja lett. :)))
Kérdés, hogy miért használom olyan keveset a wok-ot? Imádom pedig... Úgyhogy most wok-kaják receptjeit kutatom! Rengeteg van! :)))

A járvány közben még mindig csúcson, Magyarország népességarányosan a napi halálozásokat illetően világelső. És alig csak oltanak, pedig ha jól olvasom, akkor másfél millió vakcina van raktáron. :O

Javaslom az Új Alternatíva Sajtószoba oldalán a videót. Mindent elmond! :O

Jakab Péter pedig alaposan odamondogat! :)))
Gyurcsány is. :)))

Ki nem hagynám!

Kár hogy egyiket se kedvelem igazán... :)))

Más érdekesség nincs. Nyugi van. Gyöngyök. Bélyegek. És holnap péntek! :)))

dr.ahalan 2021.03.26. 23:42:25

És péntek! Végre! :)))

Gábor korán jött, korán mentünk bevásárolni, DM... Vitaminok, fogkrém, új fogkefe is kellett, hajfesték, miegyéb.

Kaják. Két hétre megtervezve, tekercselt papíráru elég, pzs elég, mélyhűtő tele, rendben van minden. :)))

Ami történik, az az én olvasatomban maga a rettenet. Öt percenként meghal egy ember a koronavírus miatt, és ki tudja még mennyi... A lepusztított egészségügy miatt! Mennyi kín, mennyi szenvedés, mennyi gyász... Oktalanul!

Egy éve harsogjuk! Felvilágosítás! Nem elég kezet mosni! Fertőtlenítés! Tesztelés! Mi az, hogy nem kell maszk? Nyunyóka, mi? Milyen világjárvány? Bruhahaha... Nem cseppfertőző! A levegőben terjedő! A felületen terjedő!

Majdnem egy városnyi halott. Magyarország világelső...

Egy éve sipákoljuk! Zárás, négyzetméter-arányos vevőkör, szigor... kosárszámlálás. Tájékoztatás, felvilágosítás, maszkosztás, fertőtlenítés...

Ma az Orbán nagy kényelmesen beleegyezett! Egy év és egy városnyi halott után!

Ezután négyzetméterben állapítják meg az üzletek vevőkörét... Majd egyszer... És kitolják a nyitvatartást. Egyébként mindenki zárjon be, aki nem élelmiszer... Minek nekünk esetleg lábos, tányér, vagy esetleg RUHA? Kit érdekel, hogy rongyos vagy, a kölyköd meg kinőtte? Otthon nem mindegy? Ott vagy bezárva, úgyis eladósodtál, gályáztok, vagy munka nélkül vagytok, mindegy... Elúsztál a csalihitelekkel, rabszolga vagy úgyis... Fogadd el, hidd el, ez van.

És ma Orbán Viktornak az volt a legfontosabb, hogy felszámolja, és haveroknak odaadja Magyarország egyetlen működő hajléktalan kórházát. Kormánypárti irodaház lesz belőle...

És tényleg? A kastélyok mellett még ez is kellett?

És akkor beszéljünk a szólásszabadságról....

nava.hu/id/3729879/

dr.ahalan 2021.03.29. 00:46:32

Mire volt elég ez a hétvége? Semmire... De majd a jövő hét! :)))

Az azért hihetetlen, ami történt... Elégedetlen a magyar nép. Bezárva, kiéheztetve, eladósodva, vakcina nélkül. Örömök nélkül, találkozások nélkül, ölelések nélkül. Sikerek nélkül, élmények nélkül, barátok nélkül. Rettegve... Egy éve!

Népszerűtlen a kormány, érthető...

És akkor mit tesznek? Beszélnek a ragyogó tavaszban "mindjárt" nyitásról, alagút végéről, áprilisi éttermi ebédekről, persze hogy megugrott a magyar, tele volt a Margitsziget, meg minden még elérhető zöld terület, piknikeztek, hosszú sorban álltak a nyilvános WC-k előtt, persze maszk nélkül... Most. A csúcson... Néztem a fotókat, és nem akartam elhinni... A vírus sokadik mutációja már a fiatal kismamákat is támadja...

Mesterségesen elbutított nép. Ez van...

És még mindig elhiszik, az oltással vége lesz mindennek, nem kell maszk, nem kell fertőtlenítés, vége, kész... És nem érti. Egy éve se értette... (Megvető legyintés smiley)

És megint megy majd a Balatonra, kocsmába, hemzseg, zsizseg, már vásárolni se tud majd, mert minden, de minden lehetőséget elvesznek tőle, mindent lenulláznak oktalan szabályokkal, mindent felvásárolnak szarért-húgyért a járványra hivatkozva két fityingért, és hogy közben hal a magyar? Tömegben? Kegyetlenül, kínnal és fuldoklással? Elzárva, egyedül? Mert az egészségügy összeomlott? Kit érdekel?

Őket biztosan nem... Nem lesz semmi, csak ők. Boltok, stadionok. Szigorú ügymenet. Semmi fantázia, semmi humor. Semmi művészet, semmi izgalom... Semmi buli!

Őrület! Orwell! Fehér Klára: Oxygénia!

És megtörténik. :O

És üvölt a gyűlölködő, lop a becstelen, kínban elhal az ostoba, mi meg nézzük elborzadva, ahogy a szemünk előtt felemészti magát az emberiség... Valaki azt mondta a minap, mi vagyunk a kultúrprepperek. Könyvek, filmek, zenék betárazva, az élelemért megküzdünk hetente, és reménykedünk a túlélésben... Luc Besson felkészített minket alaposan. Detélleg! :))))

Csak valahogy... Nem hittük el neki. :)))

Khinem Saar Yale 2021.03.29. 08:25:13

első!:)
még 3 hét.

"
Candice
Reply to Candice
34 perce

Ja, bocs, az utóbbi 11 évben (!) volt egyszer (!) színházban, megnézte a Mary Poppins musicalt, egyszer (!) elment a Bödőcsre a Dumaszínházba, és egyszer (!) volt a Budapest Parkban Budapest Bár koncerten. Aztaaa!:))))))))"

azigeeen!!!!
:):):):):):)
a zuglói matrjoska, az alsórákosi kinder szörprájsz, milyen alapos, rendezett háttér adatokkal, beszarás.....
szerintem nem hetek, hanem hónapok, évek óta nem borították fel az epedára, hiába kelleti magát, hiába csörömpöl, hiába zörög, hiába ajánlkozik fel látványosan már bárkinek, senkinek sem kell, még egy kb 5 perces biológiaii gyorssegélyre sem. :):):):):):)
vö. a vén kúúúrvát még most is tömik, mint a hízott libát, vett magának újabb lankadt faszt, már ausztriába is magával hurcolja:):):):):):):):):):):):)
ja, nem.....
jelentkezett önkéntesnek, mert neki minden diplomája, minden papírja rendben van, nem kell külön kiképzés:):):):):):):):):)
csak otthon a klozetra időben kiérjen:):):):):):):):):):)
vagy barna riadó:):):):):):):)

a retekbozgortörpeátesz meg ismét mellényúlt:):):):):):):):)
adminisztratív (sic!!) okok miatt nincs még beoltva:):):):):):):):):):)
retek!!!! ez megint cucli!!!!!!
a maci majd megcsiklandozza a nyelőcsövedet:):):):):):):):):):):)
"Nálad a poén Mártikám!!!:-))))))"

dr.ahalan 2021.03.29. 09:25:18

@Khinem Saar Yale: Vicces népek, ugyanakkor van abban valami hideglelős, ahogy ez a zsírarcú roggyant tehén 11 éve adatol, nyomoz, leskel bokorban levakarhatatlanul. :))))

Az viszont már tényleg hírérték, azt mesélik, hogy a hibbant múmia ugyanolyan karakterű, mondhatnók... pongyolakompatibilis csövest vásárolt, mint az előző volt. Ágymelegítő humanoid. :))))

Micsoda népek, detélleg! :)))

Khinem Saar Yale 2021.03.29. 12:02:59

@dr.ahalan:
"Nálad a poén Klárikám!!!:-))))))"

nem kúrják már őket, ez a bajuk, becsavarodtak:):):):):):):)

Khinem Saar Yale 2021.03.29. 12:07:07

"
Candice
1 órája

Na végre, úgy látom, sikeres volt az óraátállítás, megmozdult végre a nagymutató! Igaz, kicsit nehézkesen, kicsit, erőltetetten, de azért döcög! A papagáj megugrott, rögtön rárepült, és már rikácsolja is a magáét! Csak nehogy rápottyantson a fejére, mert akkor mérges lesz a gazda!:))))))) Ejnye no, vekker bácsi, kíváncsi vagy, mi? Nem mesélek!:)))))))"

nem mesélek:):):):):):):):):)
nincs mit!!!!
20 éve nincs mit:):):):):):):):):):):):):):):):):):)
inkább hazudj!!!!:):):):):):):)
pl. amikor félmaflára szoptad a svédretekmigránstörpét:):):):):):):):)

dr.ahalan 2021.03.29. 18:18:46

@Khinem Saar Yale: Nagyon sokat emlegeti a "félhatodat"... Vigyázd a kilincsedet! :))))

dr.ahalan 2021.10.24. 23:52:55

Az ötlet ma jött! Fel lehet idézni régi naplóbejegyzéseket, újra életet lehet vinni beléjük... És tényleg! Az idén volt tavasz is! :)))
süti beállítások módosítása