dr.ahalan

dr.ahalan

Emlékbörze, avagy 40 év!

2023. október 17. - dr.ahalan

 

Egy majdnem pontosan ilyen nyakékre van megrendelésem, van is hozzá mindenem, még középen fúrt szerencsepénzem is, a kő lápisz lazuli, a harmadik kedvenc kövem. Karácsonyig talán meg is találom valamelyik köves dobozban. :)

 

Ma rászántam az időt, és bepaníroztam egy csomó húst, igazából szeretjük a rántott csirkemellet, de ritkán szánom rá magam a sütögetésre, utálom az sercegő olajat, az olajszagot meg pláne. :)

 

Ilyenkor mindig eszembe jut a nagymamám, nagy házat vitt, sok szájat etetett, zsírban sütötte 2-3 hetente a csirkealkatrészeket, nekem külön a szárnyat egybe panírozta a májjal. :))

 

Hatalmas zománcozott tál kerekedett tele, bőven maradt ebéd utánra is, jöttünkben-mentünkben ki-ki elrágcsált egy combot, édesapu kenyérrel ette, méregerős, harsogó paprikával, én csak úgy magában. :)

 

Megint tele vannak a napok emlékekkel, egy negyven éve elhalt beszélgetés folytatódik, nem tudom megunni! Nem is tudom, mikor tűnt el belőlem a harag, a gyűlölet. Nagyon-nagyon régen. :)))

 

Azok a bajai nyarak, a nyolcvanas évek elején! :)

 

Nappal a strand, lusta heverések, úszás, bandázás, lángos és jaffa,  este diszkó a Kalapban, szerelmes illúziók, Hold, csillagok, vallomások, zenék, levelek, titkok… Még az anyámmal is könnyebb volt élni nyáron, el is felejtettem… Ő is bolondja volt a víznek, volt gyönyörű mahagóni csónakunk, és vizisíeltünk a Dunán. :)))

 

Boldog voltam… Most is boldog vagyok, de máshogyan. Az ezer izzó színben pompázó boldogság volt, rengeteg vörössel, lángoló vad naranccsal, tengerészkékkel, izzó sárgával, és méregzölddel.

 

A mostani boldogság tiszta pasztell. Türkizkék, lazacrózsaszín, almazöld, aggódó szürke több árnyalatban, és nyugodt bézs… És persze erotikusan középlila. :)))

 

Szinesztézia, az isteni csoda, amitől gyerekkoromban bolondnak hittek… :)))

 

Csak édesapu értette. Mindig megkérdezte, ma milyen színű napod volt? :)))

 

Leestem a hintáról, barna. A Tibi elvette a labdámat, és fociztak vele. Barna. Ettem fagyit, eperrózsaszín. A fagyi is az volt. Az ebéd zöld volt, bicikliztél velem, az piros. Olvastam. Világoskék volt… Az Erika anyukája nem engedte, hogy náluk játsszunk. Kiabáltak az apukájával, csúnyákat mondtak, kihallatszott! Nyitva volt az ablak… Az sötétlila volt, és nem értettem. Mi az a ribancod? Az mit jelent? :O

 

Érdekes… Csak a gyász színe egyezik… Az mindig fekete.

 

A feketének nincsenek árnyalatai. Csak a megbocsájtás szürkítheti ki. Nem csak neki kell megbocsájtanunk, az könnyű.

 

Meg kell bocsájtani magunknak is. Ugye?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dr-ahalan.blog.hu/api/trackback/id/tr7118237061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.ahalan 2023.10.18. 23:01:20

Megszokott szerda, délelőtt fotóztam, sikerült megoldanom az alulról megvilágítást, de még nem tökéletes a technika. Azt mindenesetre nagyon élvezem, hogy eltűntek az árnyékok. :)
Aztán tartottam házat, mostam, és relax-bélyegválogatást rendeztem, közben jó filmekkel. Muszáj lesz szétmolyolnom azt a 10-12 kiló bélyeget, amit bezúdítottam egy hatalmas tárolódobozba az évek alatt…
Hogyan is történt? Amikor megkaparintottam egy-egy csomag (fél kiló, egy kiló) áztatott bélyeget, két-három nap alatt kiválogattam belőle az értékeket a gyűjteményeimbe, és az eladhatónak ítélt darabokat betettem az adott ország tasakjába… A többi ment a tárolódobozba. Néhány éve már nagyjából átrostáltam német bélyegekért, azoknak időközben nagyot ugrott az értékük, de minden más ott van még. Kincskeresés-befőtt! :)
Persze reggel olvastam híreket, de most kicsit besokaltam… Nem, nem érdekel, hogy mit kavart a két mélynövésű despota Kínában, Gáza… Rettenetes! Terrorszervezetek a palesztin lakosságot tartják maguk előtt élő pajzsként, megint tömegek halnak meg ott is, és Ukrajnában is ártatlan orosz, ukrán… Meg magyar fiatal srácok. Értem hogy mi történik, azt is értem miért, és látom az aljasságot a politikában… Csak azt nem értem, hogy honnan sodort ide a keresztények jóistene, meg Allah ennyi mocskos, gané hamis prófétát.. :O
Az emberiség történelme egy szégyen…
A nyolcvanas években átjártam kishatárátlépővel a volt Jugoszláviába, Palicson diszkóztunk, Zolika kedves volt, jóképű, anyám barátainak a fia. Magyar. Volt szerb osztálytársa, horvát osztálytársa, mindegy volt… Buliztunk.
1991-ben még átmentünk a határon egy vöröskeresztes busszal, én héthónapos terhes voltam, áram már nem volt Szabadkán, aztán lőttek mindenfelé valakik. Iszonyúan féltem. :O
A határon hajnalig vesztegeltünk. Kitört a délszláv háború…
Zolika meghalt. És ha jól tudom, akkor a barátai is… Az egyik az egyik oldalon, a másik a másikon…
Háború. Halál. Újra és újra…Milyen ostoba petyerka is az ember! Megválasztjuk őket újra, és újra… Az egész világon.
Ma értettem meg, hogy miért választotta Gábormama örök emlékként az unokájának Az ember tragédiáját. Szép üzenet, vastag üzenet…
A világon minden kérdésre válaszol, és indokot, tanmesét hoz a Biblia. Elismerem.
Ugyanezekre a kérdésekre válaszol sűrítve Dante. Detélleg!
Aztán Madách, természetesen…
És a fél méteres Harry Potter kötetmagaslat. Naná! :)
És miért nem értik? Na miért?
Mert soha eszükbe se jut, hogy elolvassák!
Könyv? Piha… Komoly könyv? Haggyámá… Aztán élnek céltalanul bele a semmibe, és meghalnak. Ennyi volt.
Szomorú.

dr.ahalan 2023.10.19. 23:00:49

Pörgős nap volt, azt hiszem ma semmiféle engem érintő front nem volt, csak a megszokott ősz. :)
Hosszan csacsogtunk délelőtt Horrorkával vidáman telefonon, aztán sikerítettem egy pöpec rakott krumplit a Gábornak, sütöttem sós-sajtos krumplipuffancsokat, elővettem az akril gyöngyöket, válogattam, és megpedertem két egészen alternatív… Már-már lázadó nyakláncot.
Ma nagyon jó volt élni. :)
Lánykám elképesztő kérdést tett fel, erre lelt rá:
www.tiktok.com/@fajdalmasanatlagos/video/7291375449718983968?_r=1&_t=8gchkeQ3OgD
Hatvanas évek. Nem tud róla semmit… Persze ismeri, és imádja a Hair-t, de a nagy magyar valóság eddig rejtve volt előle… Meséltem édesapu jampi korszakáról, a tánciskolákról, a valóban létezett erénycsőszökről, a kólamámorról… Banya! Ezt miért nem írod le? Nemsokára senki, de senki nem fog emlékezni ezekre a dolgokra! És senki nem fog tanulni belőle! :O
És valóban… :((

dr.ahalan 2023.10.20. 23:43:43

Péntek! :)
Döbbenetes statisztika, kifogyott ez-az, megírtam a bevásárló listát, mosogatószer, okostelefon törlőkendő, margarin, heti menühöz hús, zöldség, felvágottak, egy kis sajt, pékcucc, rizsliszt, tejtermékek, egy kevéske jó ital, ásványvíz, cigi… Némi édesség. Ötvenezer forint két főre! :O
Egyetlen hétre!
Hogyan élhetnek az eladósított családok, ahol van 3-4 gyerek? Honnan van gyerekcipő? Babakocsi… Elképesztő a nyomor Magyarországon, kár lenne tagadni. A nyolcvanas évek Romániája…
Orbán körül elfogyott a levegő Európában, a lengyel választás nagyon megütötte, és ment Putyinhoz, rángott keze-lába, vicces volt… :)
Karigeri pedig átvállalta szegény Ivánitól a teher nagy részét. Inkább hagyja a fideszeses szörnyet, azt a hányingert keltő biodomot beroskadni.
Három lépésre van a Gáborék lakásától, a volt Vidámpark területén.
Azt ígérték, hogy lesz új Vidámpark. Modern, csodás… Persze nem lett. Hazudtak megint. :(
Rá se tudok nézni a félig elkészült rettenetre. Rothad, félbe van hagyva… Azelőtt ott zenélő, pergő-forgó élményjátékok voltak… Ráláttam a kislakásból, hallottam a boldog sikításokat, a zenét, a vásári kavalkádot, láttam a fényeket. Most valami bűzlő, kihalt izé van… Tényleg büdös, elhagyott, befejezetlen.
Orbán maga…
Szóval Karigeri megmenti Iványiékat. Ennek lehet örülni. Elmentem aludni, pápuszi.

dr.ahalan 2023.10.22. 23:55:36

Szomorú őszi hétvége volt, és meglepően meleg. Egész nap nyitva volt/van az ablak, szeretem. :)
Még pár nap, és jön az a gyűlöletes november, a legutálatosabb hónap. :)
Igazából bekuckóztunk, nem tudok erről új dolgokat mesélni… Tárkonyos csirkeragu leves, sült, mirákulum-savanyú, összebújás, zenék, filmek, könyvek, beszélgetések, cikkek, fotók, ahogy szoktuk… Élveztük. :)))
Készülünk Bajára, nem csak édesapu sírjához. Talán találkozik a múlt és a jelen. Talán iszunk egy kávét hármasban… :)
Na aztán! Most olvastam, a NER-vagyon, azaz a köpcös-klán vagyona meghaladja a 2500 milliárd forintot! :O
És megcsinálta a banánköztársaságot Európa közepén! :O
Közben olvasom a jogi csoportokban, hogyan tettek tönkre tömegeket a lakáshitelekkel, a devizahitelekkel, a kamu gyerekvállaló biszbaszokkal, hogyan tették rabszolgává a fiatalok tömegeit… :O
És ott kint… Ott az utcán! Mekkora a nyomor! Mennyi sok a koldus! Mint Románia a nyolcvanas években

dr.ahalan 2023.10.23. 23:44:40

Már megint nem tudok belépni a megszokott módon, csak más böngészővel, kis trükkel… Siralmas. Mindegy…
Jó volt ez a harmadik (ajándék) nap, élveztük nagy kényelmesen. A Gábor készítette az ebédet, spaghetti alle vongole, a nagy kedvenc. Értője a készítésnek, az olasz barátainktól tanulta. Még most is illatozik tőle a konyha, a csempét, tűzhelyet majd holnap lemosom, az edényeket már elmostam. :)))
Ványadt egy ünnep volt ez, volt valami kis tüntetés, Orbán vidéken, agyonellenőrzött seggnyalóknak tartott beszédet, az igazi sajtót kizárták. Természetesen… És 56 üzenete márpedig az, hogy ne hagyjuk, hogy a németek átoperálják a magyar óvodásokat lányból fiúvá… Hogy ez még soha senkinek nem jutott az eszébe? Az nem fontos… És megtapsolta a bugris tömeg! Mert majd mimagyarok megmutatjuk!
Undor a köbön. Detélleg.
süti beállítások módosítása