dr.ahalan

dr.ahalan

Édes pillanatok, avagy a karamellarománc

2022. augusztus 30. - dr.ahalan

Ami még Pulán fontos, az az ízek orgiája, és nem csak a konobák sültjei, vagy a haléttermek csudaságai okán. Az édességeknek is sokkal-sokkal intenzívebbek az ízei a megszokottnál. :)))

Gyerek- és kamaszkoromban, amikor még „kishatárátlépővel” (zöld útlevél) jártunk át Bajáról Szabadkára, az útvonal mindig adott volt. „Olasz-piac”, KRAS édességbolt, lemezbolt, sportbolt. :)))

Érdekes, a kedvenc retró édességeim egy része még mindig kapható. :)))

Az 505 például sima, olcsó savanyú cukor, de mennyire más, mint a magyar! A török lokumot például nem szeretem, de a horvát valami isteni, hoztam rózsavizest, levendulást is, de ajándékba… Nekem a diós a kedvencem. :)))

Aztán a nagy kalózvásárlás! Régi hagyomány, ki nem hagynám soha! Három ilyen bolt is van Pulán, több teremben kalózládák, hordók, mindegyikben másmilyen pille-vagy gumicukor, karamellák és cukker nyalókák.

Az ajtónál kapsz egy nagy papírzacskót, és kedved szerint mindenből annyit teszel bele egy fa fogóval, amennyit akarsz… Persze horror áron, dekára mérik :)))

Ezt a kilengést mindig a Gábor fizeti, régi megállapodás. Ha Pula, akkor egy kalózbolt. :)))

És mennyi csudaság! Csokival töltött habvirág, színes habgomba, szemgolyó, csontváz, belga karamella, selyemcukrok, többféle béka, szivárványos habcukor, felfűzhető cukorgyöngy, gumibabák, meg még ezer érdekesség. :)))

Tombolj csak nyugodtan Takács! :)))

Aztán persze megjátssza a rémült elszegényedőt, mindig jól szórakozunk. Én mindent megszemlélek, válogatok kényelmesen, ő törölgeti a homlokát, forgatja a szemét, és motyog… Hát persze, gumiboszorkányból kettő kell, nem baj, majd veszek fel kölcsönt! Ott azt a ládát kihagytad, gusztusos nyálkaszerű izé van benne… Habkrokodil! Csodás! Majd elfordulok, ha leharapod a fejét… A nyalókákat ki ne hagyd ám! Habkolbászkák! Remek… Magyaros is van? :)))) Alul fogd a zacsit, mert még kiszakad ettől a sok egészséges és vitamindús szörnyűségtől! :))))

Persze sose veszek igazából 20-25 dekánál többet, mert hamar kiszáradnak. :)))

Na… Ennyit mára Puláról.

Ilyen-olyan dolgaim akadtak ma délelőtt a körúton, és elmentem a cseh üveggyöngy-szaküzletbe borzadni az új árakon. Meg kellett damil, abból sose elég. :)))

Végül persze vettem egy halom gyöngyöt is, nem tudtam ellenállni az újdonságoknak. :)))

Megnéztem a Blahán a munkákat, becsületesen haladnak, szép lesz. :)))

Délután meg kóvályogtam, mint vasorrú bába a mágneses mezőben… Elképesztő volt az idő, nyomasztó, fekete felhők, fullasztó levegő, alig pár csepp eső, és iszonyú légnyomás. :O

Ami fontos, azelőtt ilyenkor kötelezően jött a migrén, de hála az angyaldokinak, ez már több éve elkerül. (Lekopogom gyorsan! ) :))))

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dr-ahalan.blog.hu/api/trackback/id/tr9017920069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.ahalan 2022.08.30. 23:07:22

És meghalt Mihail Gorbacsov. Jó ember ment el. #kussoljnáci...

dr.ahalan 2022.08.31. 22:55:05

Végre egy kellemes és kényelmes nap. :)))

Délelőtt fotóztam, nagyrészt bélyegeket. A meska gyengélkedik, a törzsvevők rendelgetnek, meg egy jelmezkölcsönzős. Nagy élvezettel fűzök, és elteszem. Lesz még itt valamikor jó gazdasági környezet... Vagy nem. :(((

Megjöttek az első emelt, rezsicsöki-csökis számláim... Ahogy számítottam. A gáz ugyanannyi, a villany kicsit drágább, nem tétel. :)))

Csuda okos lakáskám van! :)))

Körbenéztem... Rokonok! Három szint, négy szint, fűteni kell. Bevilágított udvar, klíma, "megaminden"... Az életcél!

Loptak érte, csaltak, hazudtak, halottakat raboltak ki, örökségeket nyúltak le... Mások a nagy büdös INGATLANÉRT ötven évig éltek rabszolgaként... Elaljasultak. És most itt a baj, nocsak! :O

Majd egyszer ezeket a sztorikat is elmesélem, így már lehet... Olyan jó, hogy szabadon lehet végre írni, és igazából nincs valós portál, ahol az AHA-kettyósok tort ülnek... nem tudják gyalázni a halott édesaput csoportban, vagy mondjuk nem hirdetik a náci eszméket... Ugye... :)))

Fura dolog, cikkeket olvastam a Vodafone felvásárlásáról... Nekem mondjuk eszembe se jutott soha a Voda... A Yettel se. Legyenek vele boldogok...

Átszaladtam a telefonomon a számokon. A mi buborékunkban szinte mindenki 30-as.... Természetesen. Így van ez jól. :)))

Illetve nem írtam igazat! Az első mobilom Pannon gsm előfizetésű volt... A LAPÁT! Rengeteg dokumentumot kellett hozzá beszerezni! Hazatelefonáltam bonyolult módon külföldről, egészen elképesztő számlát kaptam. Alig két perc beszélgetés volt Édesapuval, aki Horrorkára vigyázott. 6.800.- Ft! Basszus... Negyvenezret se kerestem! :O

Hát... Nem fizettem be. Megreklamáltam. Még egy hónapig telefonáltam... Órákig! A barátaim is jöttek, telefonáltak. Külföldre, mindenfelé... Jött a számla, 6.800.- Ft... Megreklamáltam. Megint. A kezdeti csalások időszaka volt, még senki nem értett semmit... :)))

A Pannon simán elengedett, a MATÁV befogadott, lett Westell, aztán T-com, T... akármi... Hűséges Aha... Kapok ingyen telefont bármikor, alacsony számlát, internetet, wifi-t, kedves vidám szerelőket, rendszergazdikat telefonon keresztül, azonnal megoldják.... És van okos TV-m, bármikor lecserélik. :)))

Van sok száz csatornám, kényelmesen felveszem a filmeket, átpörgetem a reklámokat, és még sok ezer filmet nézhetek más módon... Ugye?

Yettel? Meg Vodafon? Tényleg? DIGI??? És akkor én sokkal kevesebbet fizetek? Hát ez van... :)))

dr.ahalan 2022.09.01. 23:29:30

@dr.ahalan:
Mire ébredtem már megint! Lefeküdtem a nyárban, fiatalok ünnepelték a tanévkezdést kánikularuhában a téren, textilmentesen bújtam az ágyba zuhany után... Hajnalban arra ébredtem, hogy fázom. :O

Kinéztem, őszi eső, emberek kabátban, rosszkedv, rettenet... :O

Aztán kávézás közben találtam egy bűbájos aktatáskát a neten. Harry Potteres csudaság... Sinsay. Kell nekem! Hangulatjavítás! Úgyis volt ügyem ott, megnéztem a neten... A Corvin Plaza-ban van raktáron... :)))

Mondjuk nem volt, de mindegy. Neten rendelhető lenne, de annyira nem fontos. Csavarogtam egy jót, és kipróbáltam... Mindenkire rámosolyogtam. A villamoson is... Tízből hatan visszamosolyogtak. Sokkal jobb arány, mint amit elképzeltem! :)))

Gábor Veszprémben volt, rettenetesen indult a nap. Tegnap kiástak egy nagy gödröt, hatalmas beton víztározókat vártak reggelre, de éjszaka a gödör megtelt vízzel. Volt rémület, rohanás, de szereztek szivattyút, időre bent voltak a monstrumok, délután jöttek a "nagyemberek"... Nahát! Az időjárás ellenére határidőre beemelték? A fiúk most rém büszkék!

A. mondjuk két napja megbékázta a lábát... (A gyengébbek kedvéért! Békázás = gépi talajtömörítés!) Úgy bedagadt, hogy valami rettenet! Még csak el se látta a magyar egészségügy, pedig a cég rendesen bejelentette, fizetik a járulékát, mégis elküldték. Román? Nem jogosult...

Mindegy! Cirkusz volt, mert persze mindenképp járna az egészségügyi ellátás... Valami nyomorult nyomtatványra hivatkoztak, új rendelet... Elintézték a Gáborék , végülis nem tört, kímélni kell... És ez a román cigány fiú ott volt ma Veszprémben, esőben, fájó lábbal, és hajtotta magát!

Ezek a nagy dolgok... A Tiktok-sztár, román bokszbajnok, és igen! Van becsülete... Csak azt nem mutatja meg a rajongóinak... Tudod Gábor, azért ez elég gáz... Menő szórakozóhelyekre jár, külön fodrásza van, drága italokat iszik, olyan csajai vannak... Na! Szóval olyanok! :)))

És tanul, és már hivatásos gépkezelő, és nem csak magyarul, de angolul is tanul... 21 éves!

Sikertörténet, az bizony! :)))

Főztem még isteni töltött paprikát. Egy kondérral... Gábor elegánsan megevett este egy paprikamentes húsgombócot. Én a kilenc paprikából megettem kettőt... Kettőt lefagyasztottam. Több nem fér a fagyasztóba... Holnap biztosan nem fogy el öt paprika, és két húsgolyó... :)))

Régen milyen egyszerű volt! 32 lakónéni, ücsörögtek a kis lakásukban... Fogtam a dobozt a felesleges sütivel, étellel, benyitottam lazán, szcsóóóókolom!! Hoztam egy kis izét. Tessék megenni! Jó lesz a párizsi reggelre. Töltött paprika! Finom! :)))

Másnap boldogan mesélték a gangon... A Klári ma nekem hozott! :)))

Elmentek. :(((

Szerettem őket...

Most én vagyok a lakónéni, és nehéz elképzelni, hogy bulizós spanyol fiatalok, akik telefüstölik marihuánával a lépcsőházat... vevők lennének a töltött paprikára. :)))

De jó ez így, azt hiszem! :)))

Qouple Ray 2022.09.02. 07:11:19

@dr.ahalan: a következő paprikamentes töltött paprikába besegítenék kicsinyet, már ha nem bánnád:):):):)

dr.ahalan 2022.09.02. 22:37:13

@Qouple Ray: Mi ez a paprikaellenes mozgalom? He? Mi vagyok én? IKEA? :)))
Tessék megenni a paprikát is! A töltött paprika attól csinos! És tényleg finom! Várunk valamikor benneteket, detélleg! Töltött paprikára akár! :)))

dr.ahalan 2022.09.02. 23:05:18

#végrepéntek...

Bevásároltunk, az üzletben lerázhatatlanul követett minket egy unszimpatikus pár, a kövér pasi hatalmasakat tüsszögött a légtérbe, félrelökött a zöldségeknél a kocsival, fújta az orrát, láthatóan lázas volt, vörös volt a feje, a taknyos zsebkendőjével törölgette a homlokát, de boldogan válogatott az akciós borok közt... Ha most ez a bugris megfertőzött, akkor avada kedavra... Detélleg! Bugris... :(((

Gábor rosszkedvű... Szomorú... A kis francia alighanem elhagy minket. Már Horvátországban is betegeskedett, de hazahozott minket becsülettel... Szerettük! :)))

Az első kis franciánk pontos mása volt ennek, az Alpokban fújta alánk a szél a terelőbóját, borult fejre az autó, ronccsá zúzódva állt meg a szakadék előtt pár méterrel, a saját olajunkon csúsztunk fejjel lefelé.... A kis francia meghalt, de mi épségben másztunk ki. Gábormama, Horrorka, Gábor és én...

Azonnal ugyanolyat vettünk, ugyanabban a szalonban. Olcsót, jót, nekünk kedveset...

Enrico elképedve nézte... Drágám! Ez nem túl divatos autó! Vigyetek el egy Picasso-t! Válassz színt! Ajándék. Mert szeretlek benneteket. Gyertek be valamelyik szalonba.... Bolond öreg manó vagy, nem kell az autód, nem kell a pénzed. Kinevettem, és adtam neki egy puszit... :)))

Hogyan lehet elmesélni olaszul, hogy én mindig olyan pasira vágytam, aki érti a Krapancsák Tódor életérzést? Magyarul se lehet... Ezerből egy ember értené? Ugye? :)))

Aztán az van még, hogy ősz... Az utolsó nyugis hétvégénk, aztán jönnek a "majdakánikulaután" programok sorban. Szülinap, nyárbúcsúztató, "vacsizzunk", és persze a szokásos INDULJON A BANZÁJ pálinkás... :))) Remélem.

dr.ahalan 2022.09.04. 23:42:13

Hát... Ezzel a hétvégével is rövidebb a földi lét, igyekeztünk élni vele. :)))

Ősz.

Nem szeretem... Ingerel! Face! Már Tóthgagyi minden nap! Nyitó, kezdő, azonnal nézd meg! A matyóribanc nem nyugszik, hergel és betolakszik a privát szférákba, fideszes fizetett hirdetéseket tol be... Undor! :O

És közben a magyar nép észrevette a rendszerhasználati díjat! Bizony! Ami nagyon megugrott! Nevezzük Mészáros-adónak.. Hiába takarékoskodsz te az árammal, az bizony négyszerese a fogyasztásodnak. És arra még Áfát is felszámolnak... Nem kapsz érte semmit. Sima lehúzás. Nem is kicsi! Hatalmas! Nézd csak meg! :)))

Közben kezdik lenyúlni a vízműveket is... Fenyegetésekkel, így, meg úgy... A víz is nagyon drága lesz! Már most is nagyon drága... Van vízórám? Nincs vízórám. Már akkor tudtam, hogy átbaszás... Társasházi vízfogyasztást fizetek. Okos az Aha... :)))

Nehéz idők jönnek, a megreccsent Orbán próbálja etetni a mammont, de Brüsszel nem ad pénzt. A svéd halászok nem akarják többé pénzelni a náci eszméket, Hatvanpusztát, Marbellát.

És akkor Orbán elveszi, amit akar magának. Tőled veszi el. Az életedet. A lehetőségeidet! A reményeidet! A rendszerhasználati díjjal! A kamu családtámogatással... Ne dőlj be...

Persze nem az én dolgom igazából....

Qouple Ray 2022.09.05. 07:07:05

@dr.ahalan: tegnap este a megyeri út elesett!!!!
de a legnagyobb, hogy a népsportban, a mérkőzés előtt , a DERBIT ( ????!!!!) két KÜLFÖLDI ZSOLDOS latolgatta:):):):):):):):):):):):)
eklatáns példája, hogy a mi négerünk jobb volt mint az ő négerük:):):):):):):):)

dr.ahalan 2022.09.05. 08:00:29

@Qouple Ray: Mekkorát taknyoltak a lilák! Aztaaaaa! Én nem vagyok focibolond, de a férjem keménymagos fradista volt, focistának készült... Most boldog lenne! 0-6... Isteni! :))) Vidám lett tőle a napom! :)))
süti beállítások módosítása