dr.ahalan

dr.ahalan

Citaonica és a csúf kabát

2021. január 12. - dr.ahalan

 

 

Az ünnepeknek már se híre, se hamva, utoljára még a fényfüzér megadta magát, búcsúztunk a karácsonyfával együtt tőle is… El ne felejtsek jövőre újat venni! :)))

 

És máris éljük a megszokott hétköznapokat, most rettenetesen élvezem a bélyegekkel való molyolást, minden nap egy óra, nem több! Szigorúan betartom… Majdnem. :)))

 

Megjöttek az első ékszeres vevők is, minden nap tele van, és milyen érdekes a véletlen, megrendelésem is van bélyeges ékszerre. :))))

 

Az Adobe flash meg kimúlt a világból, egy csomó kedves játékportálomnak annyi, illetve a laptopról, meg okoskáról tudnék játszani, de az valahogy nem ugyanaz.

 

A hétvége kellemes volt, sokat nevettünk, de nem történt semmi érdekes…

 

Inkább az előző bejegyzéshez kommentben bemásolt bajai írásról szólnék…

 

Egy kis nosztalgia. :)))

 

Citaonica.

 

Igazából kettő volt belőle, a „nagycsitó” és a „kiscsitó”. Az alvégen. Elvileg a bunyevác közösséget szolgálták, a nagy étterem volt, a kicsi valamiféle fura klubszerűség, otthont adtak táncháznak, mindenféle rendezvénynek is, tartottak bennük prelo-kat, azokat az igazi bajai… talán bálnak nevezhető zenés-táncos bulikat.

 

Az „Evo banke cigane moj”-t még ma is végigéneklem, mulatós nép a bajai, erről majd írni kell úgyis. :))))

 

De a rendezvények közt a kiscsitó valamiféle férfiklub is volt, talán kocsmának mondhatnánk, de nem az volt mégse.

 

Nagy terem, kártya-, sakk- és biliárdasztalok, az udvaron régimódi fa kuglipálya.

 

Asszonyokat sose láttak szívesen ott, de én valahogy mégis gyerekkoromtól törzsvendég voltam, édesapuval egy-egy átbringázott, átcsavargott délután után bementünk, és mivel minden barátja ott volt, hát bőven jutott nekem is kóla és Sportszelet, szegény nagymamám mérgeskedett is az elmaszatolt vacsorák miatt…

 

„Nem értem én ezt a Kisklárit, reggelire az asztallábat is befalja, ebéd után kint kell hagynom neki külön egy kis repetát, az „ozsonnát” alig várja, oszt este meg csak csipeget, mint egy princesszin.”

 

Micsoda kedves emlékem ez!

 

Már régen Pesten laktam, haza-hazamentem édesapuhoz persze, de valahogy a „kiscsitóra” sose maradt idő.

 

Tudni kell, hogy édesapu nem volt híve a divatnak, hagyományos Levi’s farmerok oszlopban,  kockás ingek, nyáron pólók, és kész… És a kabát! A télikabát! :O

 

Hát az valami förtelmes volt! :))))

 

Én még ruhadarabot így nem gyűlöltem. Elegáns angol szövet, az ötvenes években, fiatalemberként varratta, és hordta élete végéig. Minden évben pöpec módon kitisztíttatta, és elraktározta. :O

 

Amikor kezdett nekem jól szaladni a szekér, akkor persze vettem neki mindenfélét, halálakor még az elsárgult árcimke is rajta volt némelyik ruhadarabon. Mondjuk majdnem mindegyiken. :)))

 

És teltek az évek, évtizedek… Aztán egyszer a Gáborral mentünk Bajára, rácsörögtem édesapura, merre vagy… Aszongya a kiscsitóban. :)))

 

Kártyázott az optikussal, a galériással, meg a kamionos Misával. :))) A barátok, négy vénlegény… :)))

 

Felálltak amikor beléptünk, előjött a kocsmáros is, örültünk egymásnak…Jöttek, lapogatták a hátamat apu régi-régi cimborái rengetegen… Emlékszel-e még rám Kisklári? Hogyne emlékeznék? Mari nena hogy van? Olyan pille-réteseket sütött, még érzem a túrós ízét! Süt még? Süt még, süt… A hátát fájlalja, de süt! Legyen szerencsénk, most érik a barack, mindig szeretted! Másztál a fára mint a kisördög, Peti fiam meg utánad… Meghalt tavaly a szentem, elvitte a rák.    

 

Néztem a megfakult falakat, a megkopott bútorokat, a retró söntést, az elöregedett arcokat…

 

-       Te édesapu! Mindenki ugyanott ül, ugyanannál az asztalnál, ahol húsz-huszonöt  éve!

 

-       Hahhh! Bizony! És képzeld! Ugyanabban a ruhában! :)))

 

Kis nosztalgia… Semmi más. Tünékeny és fura emlék.

 

Azt hiszem életem leggyönyörűbb ajándéka az édesapám volt.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dr-ahalan.blog.hu/api/trackback/id/tr9216386406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.ahalan 2021.01.12. 23:13:34

És közben esik a hó! Végre! A télen először! Hó! :)))

Kálmán Barna Mikorka 2021.01.13. 08:18:57

első!:)
tegnap eredményre vezetett a túsztárgyalás, miszerint 17.00 körül megtörtént a foglyok ( nyúl úr, harkály, és a kopasz emma) átadása.
az esti telefon megerősített, a túszok hazatértek, a gyerekek megnyugodtak.

a presser könyvet mindenkinek szívből ajánlom!

dr.ahalan 2021.01.13. 22:13:40

@Kálmán Barna Mikorka: Biztosan nem viszek hozzátok vendégségbe macit! Egészen biztosan! Gonosz túszejtők vagytok! :)))

dr.ahalan 2021.01.14. 23:07:41

Mozgalmas nap volt. :)
Rántottam csirkemellet burgonyabundában, válogattam bélyegeket, már félig lelakkoztam a bélyeges ékszerekhez a gyöngyöket, most száradnak, lefotóztam az első bélyegtételeket, nekikezdtem egy faliképnek bélyegekből, aztán fűztem is egy-két ékszert... Gábor jött ebédre, délelőtt végre játszhatott a dinoszaurusszal, három órán át markolt, emelt, nagyon élvezte. Ez már egy új világ, számítógép vezérel mindent, diszkrét zene szól, imádja. :)))

A bélyeges világ újra le tud nyűgözni ennyi sok év után is. Érdekes...

Régi kis történet, még lelkes kezdő voltam, bejártam a székház boltjába.

Tudni kell, hogy két teljesen egyforma bélyeg értéke néha egészen elképesztő módon tér el egymástól, az egyik katalógusértéke öt forint, a másik mondjuk egymillió... Függ a tévnyomástól, fogazattól, vízjeltől...

A fogazatot értettem, mentem a boltba lelkesen, kell nekem vízjelvizsgáló. Olyan világítós izé...

A bélyegboltos bácsi rém mogorva figura volt, mindig dörmögött, dúlt-fúlt... Engem valami különös módon szeretett. :)))

- Hogy mi kell magának? Vizsgáló? Egy jó férj, az kéne magának... Aki megzabolázná! Minek magának vizsgáló masina? Ezt se tudja? Nő a szakmában! No hiszen... Cseppentsen egy kis sebbenzint a bélyegre, nem árt neki. És bámulja a vízjelet! Ostoba! És hol kotorászik már megint, ne azt vegye, maga világ szerencsétlenje! Azt a sok cifra szart! Nem látja? Ott van a doboz sarkában fél kiló régi afrikai, gyarmati... Azt vigye, azt megveszik. Itt van, ajándék album mellé, meg ez a három húsvéti képeslap. Maga szereti ezeket a színes rajzolmányokat... 1942... Na menjen már, ne csacsogjon folyton itt, az idegeimre megy. Jövő héten szerdán leszek, hoznak be hagyatékot. Iparkodjon, elteszem... :)))

Az afrikai bélyegeken rengeteg sok pénzt kerestem, és vettem sebbenzint...

Akkor a Gáborék mellett béreltünk egy kis lakást, az volt a játszóterünk évekig. Horrorka nagykamasz volt, lehetetlen volt összeegyeztetni az ő életét, bulijait, minden kacskaingóját a mi életünkkel, jó megoldás volt.

Nagyon boldog évek voltak.

Szóval vizsgálgattam, vizsgálgattam a bélyegeket benzinnel jó közelről... Néha felsikoltottam örömömben, aztán csepegtettem megint. Kicsit szédültem, kicsit fura volt... Aztán egyszerűen snitt... Se kép, se hang! :O

Ijedtség, rohangálás, mi ez a bűz... Ablak, mifene, már jól vagyok, na! Ne birizgálj!

Legközelebb fel is róttam a bélyeges bácsinak... Rosszul lettem a benzinjétől!

Először csak hápogott mérgében, aztán nevetni kezdett!

- Csuda egy figura maga! Én még ilyet nem láttam! Csukott ablaknál benzinezett? És maga diplomás környezetvédő? He? Na mondom mit vigyen, aztán ne halljak magáról két hétig. Szabin leszek...

Szép emlék... Mennyi sok szép és kedves emlékem van nekem! Ezer naplót megtölthetnék vele!

Kálmán Barna Mikorka 2021.01.15. 10:11:34

első!:)
zsetem, ssatöbbi....
az elölről hátulról agyba-főbe doktorált gyógyszerész legújabb agypárlata.
" szildi 13 órák, 56 percek óta

mindenki azonosítható ip cím alapján, a sok hülye azt hiszi, hogy van egy áll neve , vagy törli a bejegyzését, azzal eltűnik, pedig dehogy."

1. ".....van egy áll neve...." :):):):):):):):):):):):):):):):)
2. " törli a bejegyzését, azzal eltűnik, pedig dehogy." - igaz, igaz. de ez visszafelé is érvényes:):):):):):):):)
itt is van egy paksaméta, már ha érted, mire célzok.

:):):):):):):):):):):):):)

dr.ahalan 2021.01.15. 10:52:51

@Kálmán Barna Mikorka: Óóóóó! Már csodálkoztam is, milyen sokáig kushad a vén levakarhatatlan büdike.
De láthatóan nem bírja ki geciskedés nélkül, bepállana, ha nem szemétkedne. Velejéig romlott, gondolom ez már nem vitatható. :))))
Hogy mellette hazudik is, meg buta is, az már csak hab a tortán.
Biztosan van ÁLL NEVE.... :))))

dr.ahalan 2021.01.15. 23:21:45

És végre péntek! Imádom! Gábor nagyon fáradtan jött, a munka mellett még edz is majdnem minden nap megint. :)
Elszaladtunk bevásárolni, tele a hűtő, ő már szuszog az ágyban, isteni érzés... :)))

Sok-sok idő után ma jártunk a Soroksári úti Tesco-ban. Hát az valami rettenetesen lezüllött! Tiszta Románia, nyolcvanas évek! Áru alig, a fagyasztósor egyik fele teljesen üres, nem is nagyon vettünk ott semmit... Még emlékszem, amikor megnyitották, akkor hatalmas szám volt. :O

Addig a Metro-ban nagybevásároltunk, de átszoktunk. Egy ideig tényleg nagyon jó volt, aztán új vezető jött, kezdtek eltűnni a kedvenc eladóink, és láthatóan zülleni kezdett az egész. Ugyanaz történt vele, mint az országgal... Gondolom majd bezárják. :(

Áll a balhé a kínai vakcina okán. Mondjuk én se ERRE a kínai vakcinára gondoltam, és eléggé elborzaszt, hogy ezzel az alacsony hatékonyságú, be nem vizsgált, európai szinten nem engedélyezett rettenettel akarják beoltani a magyarokat, de aztán arra gondoltam, hogy a fanatikus hívek biztosan hinni fognak benne, mennek, belöketik maguknak, oszt majd csak elfogy... :)))

Van olyan rebesgetés, talán lesz lehetőség átugrani az osztrákokhoz uniós vakcinával oltatni magunkat, de arra még várni kell egy kicsit. Nekem megér 1-2 hónapot, azt hiszem. :)))

Közben megindult a nyomozás egész Európában a kamu teszteket, rossz minőségű szájmaszkokat, hatástalan kézfertőtlenítőket méregdrágán árusító cégek és emberek ellen, ez így helyes. Teljesen elfogadhatatlan, hogy a sebészeti maszkokat a húsz forintos átlagár helyett hússzoros áron árulták, a tesztek meg egyszerűen nem működtek. Ismerünk ilyen bűnözőket, ugye... :)))

Mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy az idén se lesz se nyár, se nyaralás, se tenger. :(((

Mert a bugris, az bugris marad! Azt aztán nem érdekli se a hatalmas munkanélküliség, se a lenullázott turizmus, se a halottak száma, az nyomul, összefogdossa a pékárut, a gyümölcsöt, köhög, fertőz, röhincsél, ma az építkezésnél egy halom bagózó, pénteknek örülő ukrán vagy román munkás közt jöttünk át, durva, ordenáré viccek repkedtek, maszk egyiken se, köhög, harákol, csulázik... Hát így. :(

Viszont holnapra zellerkrémlevest tervezek, és Stefánia-szeletet krumplipürével... Ubisalival. :)))

Aztán szombat este, hát így.... :)))))

dr.ahalan 2021.01.18. 23:07:12

Hétvége elmúlt, örültünk a hónak, a hidegnek már nem annyira. :(

Egyre több helyen eszmélnek, egyre több országban tesznek ki iglukat, meg mindenféle elmés szerkezeteket a hajléktalanoknak. Még valami vidéki városban nálunk is, azt olvastam. Na persze nem a kormány, áááá.... :(((

Azért annyi emberség lehetne bennük, hogy legalább a lezárt laktanyákat kinyithatnák. Vagy a romnak hagyott Citadellát...

Aztán itt van a kínai vakcina. Én nem olvastam még senkitől, hogy beadatná magának. Kína meg sok millió darabot vásárolt magának a Pfizer-től. Érdekes...

Mindenesetre egyre nagyobb a baj. Olvasom a vendéglátósokat. Már régen nincs tartalék, ha nem nyithatnak, akkor nekik annyi. Kocsmáros cimborám joggal panaszkodik, ő zárva van, a bögrecsárdák élnek, és külön legális kis kocsmák szaporodnak a fidesznyikes trafikok előtt.

Ő se kapott egy peták segítséget se, minden bevételétől megfosztották, de az összes kibacott járulékot és adót követelik rajta minden egyes hónapban. Vérgenya dolog nyilván... :(((

A könyvtárak persze zárva, ez is milyen... Iskolába mehet a gyerek, mindenki tülekedhet a metrón egymásnak passzírozva, de könyvet kivenni a teljesen kihalt könyvtárból nem lehet.

Szerintem ezek a dolgok nincsenek rendjén... :(

Mindenesetre hétfő letudva, holnapra szerb rizses húst tervezek, Gábor délelőtt megy a dínókhoz, de utána talán felugrik, és megkóstolja. Vagy nem. :)))
süti beállítások módosítása